Je bekijkt nu Is een kunstboom echt duurzamer dan een natuurlijke kerstboom?

Is een kunstboom echt duurzamer dan een natuurlijke kerstboom?

  • Bericht reacties:0 Reacties

Wat kies jij? Echt op nep? Een discussie die elk jaar weer op lijkt te laaien. Zelf hebben we nog nooit een kerstboom in huis gehad. Meestal was er wel iets: we waren niet in Nederland, we waren midden in een verbouwing of juist verhuizing… Soms hebben we op het punt gestaan een kunstboom uit te kiezen. Een heuze investering, maar dan heb je wel de beste en meest duurzame keuze voor de toekomst gemaakt. Toch…?

Tot ik een item op de radio hoorde dat het wel 20 jaar kan duren voordat een kunstboom een duurzamere optie is dan een echte. Whaaat?! Even uitzoeken dus. Hieronder lees je meer informatie en gelukkig ook een aantal tips voor een duurzame kerstboom.

nep vs echt

De radio was niet geheel onjuist. Uit meerdere onderzoeken blijkt inderdaad dat een kerstboom uit de natuur milieuvriendelijker is dan een kerstboom van plastic. Zo veroorzaakt een echte boom tijdens het proces van kweken, transporteren en verbranden ongeveer 3 kilo CO2-uitstoot. Een kunstboom stoot zo’n 48 kilo uit. Dat betekent, grof gerekend, dat je na 16 jaar een kunstboom in huis, de milieu-investering eruit hebt. Echter gaat een kunstboom gemiddeld zo’n 6 jaar mee. Tja…

Daarnaast produceert een echte naaldboom zuurstof. Per hectare kerstbomen levert de dagelijkse hoeveelheid benodigde zuurstof voor 44 mensen. Een kunstboom kan dat zeker niet evenaren.

Kinta kerstboom capiz pulp groen
Kinta kerstboom capiz pulp groen

Gaan voor een echte naaldboom dus?

Voor je naar de winkel rent, lees nog even door. Alleen naar CO2 uitstoot kijken, is te makkelijk. Het verschilt namelijk erg hoe echte bomen gekweekt worden. Bij de productie van echte bomen kijken we in veel gevallen naar mono-cultuur. Rijen en rijen vol kerstbomen. Ieder jaar kopen we in Nederland zo’n 2,5 miljoen kerstbomen. Dat is een behoorlijk stuk grond wat daarvoor nodig is. Bij de teelt van niet-biologische kerstbomen worden er veel pesticiden en chemicaliën gebruikt en gespoten over de bomen, wat ook in de grond terechtkomt. Eenmaal in de winkel issie gewikkeld in een plastic net. Klinkt toch niet zo groen allemaal.

Ieder jaar kopen we in Nederland zo’n 2,5 miljoen kerstbomen. 

tips voor een duurzame kerstboom

Gelukkig bestaan er inmiddels meer keuzes omtrent een duurzame kerstboom

  • Huur een kerstboom. Via BeterBoompje of duurzame-kerstbomen.nl huur je een prachtige kerstboom met kluit, die na de kerst weer wordt terug geplant in een kerstbomenbos, om het jaar erna weer te kunnen shinen als kerstboom. Liever een boom zonder kluit? Dat kan ook bij BeterBoompje. In ruil daarvoor planten ze twee kerstboom stekjes terug. 
  • Plek in de tuin? Koop een boompje met kluit. Kan ‘ie na de kerst mooi je eigen tuin opfleuren. 
  • Maak een kerstplant. Versier in plaats van een tijdelijke boom, een grote kamerplant.
  • Ga je voor kunst? Kijk dan eens bij de kringloop. Ben je lekker goedkoop uit én lekker duurzaam bezig. Win-win.
  • Als je alvast voorbereid wilt zijn op de toekomst, groei je eigen kerstboom! Hoe leuk is het om elk jaar echt je eigen boom te mogen versieren. Hier vind je een compleet ‘grow your own christmas tree’ pakket.
kersbomen bos duurzame kerstbomen terug planten
Kerstbomen bos. Foto via www.duurzame-kerstbomen.nl

Kerstboom gekozen, en dan?

Versieren natuurlijk! En ook daar kun je genoeg duurzame keuzes in maken. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor ornamenten van schelp of papier.

En als laatste, wist je dat veel kerstbomen eetbaar zijn? De kunstbomen daar gelaten natuurlijk 🙂 

De naalden hebben een heerlijke smaak en zijn bruikbaar voor bijvoorbeeld siropen of azijn. Hoe je dat doet lees je in het boekje ‘Oh Sparrenboom’. Wildplukster Maidie deelt haar geheim voor een heerlijke siroop en haar recepten om met de kerstboom siroop verschillende cocktails te maken. We hebben het zelf geprobeerd en werkelijk… niet normaal lekker!

Wij wensen je prachtige, groene feestdagen

Oh sparreboom boekje van kerstboom tot cocktail
Oh sparrenboom boekje van kerstboom tot cocktail
Oh sparreboom boekje van kerstboom tot cocktail
Oh sparrenboom boekje van kerstboom tot cocktail

Geef een reactie