Je bekijkt nu Recept moestuin pickle fermenteren
recept moestuin pickle

Recept moestuin pickle fermenteren

  • Bericht reacties:0 Reacties

Nog wat roosjes bloemkool over? Kontje van de komkommer? Een wortel teveel? Tijd om te fermenteren! Dit is namelijk dé manier om voedselrestjes te gebruiken. Dit recept voor de gefermenteerde moestuin pickle is dan ook lekker veelzijdig. De genoemde groentes kun je makkelijk vervangen voor iets wat je wel over hebt, of je voegt wat toe wat je nog hebt liggen. Gooi het er maar in!

Dit recept staat ook wel bekend als ‘Giardiniera’, Italiaanse antipasti. Vaak wordt dat geserveerd met olie of azijn. Deze gefermenteerde variant is minstens zo lekker, maar wel met extra vitaminen en probiotica. Yum!

Wat je nodig hebt voor dit recept is een pot met waterslot. Zo’n pot is handig om in huis te hebben, want je kunt ‘m keer op keer gebruiken voor heel veel verschillende fermentaties. De Rotpot Kraut, Rotpot Mosterd en Rotpot Kimchi hebben allemaal een waterslot. Deze kun je dus goed gebruiken.


Ingrediënten:

1 bloemkool
1 wortel
1 ui
1 jalapeno (peper)
1 puntpaprika
1 stengel bleekselderij
2 grote tenen knoflook
1 blad laurier
een paar takjes verse tijm
zeezout

Tover je groenterestjes om in moestuin pickle:

  • Snijd alle groenten in hapbare / bite size stukken.
  • Los 35 gram zout op in een liter warm water en laat dit afkoelen.
  • Doe de gesneden groenten in een pot met waterslot en vul de pot met zoutoplossing tot al je groente onder water staat.
  • Vul je waterslot.
  • Zet de groenten 4 tot 7 dagen op kamertemperatuur.
  • Als je actie hebt gezien kun je daarna gaan ruiken en proeven. Vind je hem goed? Zet dan koud.

Je kunt de moestuin pickle of giardiniera serveren als bijgerecht (bijvoorbeeld bij Italiaanse gerechten) of lekker bij de borrel. De giardiniera blijft weken tot maanden goed.

Leren fermenteren?

Ben je nu ‘hooked’ aan het inleggen en fermenteren van groentes en hele gerechten? Bekijk dan eens het boek ‘Zuurgoed’ van Sanne (aka ‘de fermentatie koningin van Rotterdam’). Zuurgoed is een praktisch basisboek over fermenteren voor iedereen die thuis aan de slag wil gaan met groente en fruit.

Ook met de Rotpot kits ga je met een duidelijke handleiding en een complete kit leren fermenteren.

Bron recept: Sanne Zwart, Keukenboeren

Fermentatie kit Kimchi

27,00

✅ Binnen 1-2 werkdagen verzonden ✅ Bezorging GRATIS vanaf €55 ✅ GRATIS retour binnen 30 dagen ✅ Duurzaam verzonden met restmaterialen

Slechts 2 resterend op voorraad

Boek Zuurgoed. Leer fermenteren

26,00

✅ Binnen 1-2 werkdagen verzonden ✅ Bezorging GRATIS vanaf €55 ✅ GRATIS retour binnen 30 dagen ✅ Duurzaam verzonden met restmaterialen

Slechts 2 resterend op voorraad

10% Welkomskorting

Schrijf je nu in voor de Basecamp nieuwsbrief 🎁

Hey daar, leuk dat je hier bent! Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze nieuwste duurzame vondsten, weetjes, events, aanbiedingen en ontvang 10% korting op je eerste aankoop.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie